De afgelopen jaren zijn aanzienlijke aantallen auto’s aangeboden voor demontage, met in het jaar 2010 een opmerkelijke piek van driehonderdduizend gesloopte voertuigen. Deze toename kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de implementatie van de nationale sloopregeling, die van mei 2009 tot april 2010 van kracht was. Dankzij extra subsidies en vergoedingen maakten veel consumenten destijds gebruik van deze regeling, waarbij velen duizenden euro’s ontvingen voor hun oude auto. Opmerkelijk genoeg werden zelfs auto’s die nog niet volledig versleten waren, gedemonteerd, wat gunstig was voor de CO2-uitstoot in Nederland, aangezien tegelijkertijd veel nieuwe, schonere en milieuvriendelijkere auto’s werden verkocht.
Significante verkoop van auto’s eind jaren 90.
De buitengewone toename van autodemontage in 2010 kan ook worden toegeschreven aan de voorspoedige autoverkopen eind jaren 90. Een aanzienlijk aantal van deze destijds verkochte auto’s vond in 2010 zijn weg naar de autosloop, voornamelijk vanwege aanzienlijke gebreken die reparatie financieel onhaalbaar maakten. Naast de stimulansen vanuit de overheid resulteerde deze combinatie van factoren in de sloop van veel relatief jonge auto’s in die periode, waarbij de gemiddelde leeftijd waarop een auto op de sloop belandde rond de 13 tot 14 jaar lag.
Impact van de economische crisis op het uitstellen van autodemontage
Recente ontwikkelingen tonen aan dat consumenten hun oudere auto’s aanzienlijk langer blijven gebruiken, mede vanwege budgettaire beperkingen die het vervangen door een nieuw voertuig bemoeilijken. Hierdoor nemen veel particulieren zelf het heft in handen en voeren ze eenvoudige onderhoudstaken uit, zoals het verversen van olie en het vervangen van remblokken, wat de levensduur van de auto verlengt en tegelijkertijd kosten bespaart. De leeftijd van auto’s die in de afgelopen jaren zijn aangeboden voor autodemontage bij autosloperijen is gestegen en bedraagt momenteel ongeveer 15 tot 16 jaar. Deze trend wijst erop dat voertuigen steeds langer worden gebruikt voordat ze worden afgedankt, waardoor ze tot het uiterste worden benut totdat ze letterlijk niet meer in beweging komen.