Heeft u basisinformatie nodig over uw auto? Doe dan een kentekencheck via de website van de RDW. Hiermee kunt u eenvoudig voertuiggegevens opvragen, zoals merk, type, variant en uitvoering. Bijna alle benodigde informatie is direct beschikbaar, inclusief details zoals wanneer de auto voor het laatst van eigenaar is gewisseld en de APK-vervaldatum. Een overvloed aan informatie die hier niet allemaal kan worden vermeld.
Als u een auto bezit en belangrijke gegevens nodig hebt, voer dan de kentekencheck uit om bijna alle relevante informatie direct bij de hand te hebben. Ondanks dat de kentekencheck van de RDW gratis is, zijn er enkele zaken waarmee u rekening moet houden.
De RDW-gegevens zijn technisch van aard; onder “variant” en “uitvoering” wordt geen model omschreven, maar een technische code die het voertuig van de fabrikant heeft meegekregen. Als u deze informatie liever op een meer begrijpelijke manier wilt lezen, kunt u gebruikmaken van verschillende kenteken-apps die deze gegevens hebben omgezet in begrijpelijker Nederlands.
Is het een tweedehands of derdehandsauto?
Onder de algemene informatie kunt u vinden hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Hoewel dit een goede intentie van de RDW is, wordt pas sinds enkele jaren geregistreerd, wat kan leiden tot onnauwkeurigheden. Bijvoorbeeld, als er staat vermeld dat een auto twee eigenaren heeft gehad, kunnen de eerste twee registraties mogelijk niet zijn meegenomen in deze telling, waardoor de werkelijke eigenaarsaantallen hoger kunnen liggen. Houd hier rekening mee bij het kopen van een auto, vooral bij oudere voertuigen waarin het aantal eigenaren destijds mogelijk niet werd geregistreerd.
Nationale Auto Pas, kilometerhistorie checken!
U heeft vast wel eens gehoord van de Nationale Auto Pas, het register van kilometerstanden waarin zichtbaar is of er is geknoeid met de tellerstand van een auto. De RDW heeft in de afgelopen jaren verschillende stappen ondernomen om kilometertellerfraude tegen te gaan en heeft de Stichting NAP overgenomen. Hierdoor kunt u nu gratis controleren of een tellerstand logisch is opgebouwd of dat er sprake is van een onlogische trendbreuk, wat wijst op mogelijk teruggedraaide kilometers. Gaat u een occasion kopen? Controleer dan altijd even de kilometerstand. Het kost slechts enkele minuten en kan u behoeden voor een miskoop!