Doorrijden met een over-verhitte motor? We snappen dat het in je opkomt; er kan immers iets heel belangrijks zijn waardoor je dit overweegt. Of wellicht heb je dit al gedaan en ben je benieuwd naar wat het heeft teweeggebracht. Wij leggen je in deze blog uit wat er gebeurt als je kiest voor doorrijden met een over-verhitte motor, wat een oververhitte motor eigenlijk is en wat je mogelijk moet doen nadat je dit hebt gedaan. Bovendien geven we je, aan het eind van de pagina, twee opties die je kunt kiezen als je schade hebt aan je auto door doorrijden met een over-verhitte motor.
Wat is een oververhitte motor?
Het doorrijden met een over-verhitte motor is een complex onderwerp en derhalve is het handig als je weet wat een oververhitte motor an sich is. Het zit eigenlijk zo; een motor heeft een bepaalde temperatuur die ‘maximaal’ bereikt mag worden. Bij deze temperatuur draait de auto prima, maar het moet niet warmer worden. Een normale temperatuur voor een motor is ongeveer zo’n 90ºC. Om dit te verwezenlijken, zijn er bepaalde mechanismen in de auto die ervoor zorgen dat dat ook niet gebeurt. Hier komt het koelsysteem in the picture. Het koelsysteem zorgt er, door koelvloeistof te circuleren, voor dat de motor niet warmer wordt en dat de auto dus ook geen schade oploopt.
Wat gebeurt er bij (doorrijden met) een over-verhitte motor?
Wanneer je een oververhitte motor hebt en/of wanneer je ervoor kiest om door te rijden met een over-verhitte motor, kunnen er verschillende dingen gebeuren. De oorzaak van de oververhitte motor kan bovendien ook zeer uiteenlopend zijn. Zo kan het voorkomen dat er een kapotte temperatuursensor in het spel is, dat de koelvloeistof op is of dat het koelsysteem defect is.
Bij het doorrijden met een over-verhitte motor, is het logische gevolg dan dat de motor nóg warmer wordt. Wanneer dat is? Dat verschilt natuurlijk ietsje per auto, maar een motor kan in ieder geval vaak gewoon oplopen tot temperaturen van 110 of 120 graden Celsius. Bij hogere temperaturen is voorzichtigheid zeker op zijn plek. De motor kan gaan vervormen, beschadigen, kromtrekken en knappen. Dit zijn geen leuke gevolgen, want dat kan je bakken met geld kosten. Bovendien kan er zelfs brandgevaar ontstaan en dat wil je natuurlijk al helemaal niet.
Wat te doen?
Wat je dan moet gaan doen? Nou, in ieder geval niet doorrijden met een over-verhitte motor dus. In een dergelijk geval is het belangrijk om meteen te stoppen op een veilige locatie. Denk aan een tankstation, een parkeerplaats of een andere veilige plek. Je kunt de motorkap openen en het laten ‘luchten’ om de motor te laten afkoelen. Bovendien is het handig om de koelvloeistof even te controleren. Als hier niet genoeg in zit, kun je het even bijvullen. Daarnaast kun je, als je wel beslist om door te rijden bij een oververhitte motor, de kachel heet aanzetten. Dit zorgt ervoor dat de motor zijn warmte kwijt kan. We raden je dit niet aan. Het is beter om de kachel heet aan te zetten wanneer je de auto bijvoorbeeld stil hebt gezet.
Je opties bij beschadiging aan je motor
Gekozen voor doorrijden met een oververhitte motor? Dan is de kans groot dat je schade hebt opgelopen aan je motorblok. In zo’n geval ben je redelijk ver van huis, maar bij Sloopauto Online zorgen we er graag voor dat je niet helemaal met de gebakken peren zit. Omdat de kosten voor het repareren/vervangen van de motor heel hoog zijn, is de kans groot dat het dat niet meer waard is. In zo’n geval vul je de kentekencheck op onze website in en ontvang je van ons een eerlijk bod. We maken dan een afspraak om je auto gratis op te halen en daar ontvang je van ons contant het afgesproken bedrag.
Wil je je geliefde vierwieler toch niet opgeven? Dan kun je bellen naar 0165 55 92 30. De (sloop)auto’s die we inkopen, gooien we namelijk niet weg. We gebruiken ze om de onderdelen die nog wél bruikbaar zijn, te verkopen. Dit stelt ons in staat je voor een scherpe prijs allerlei soorten onderdelen aan te bieden, ook wanneer je hebt doorgereden met een oververhitte motor.