Het komt nog steeds voor dat wij voertuigen aangeboden krijgen met een papieren kentekenbewijs. De RDW heeft de uitgifte van papieren kentekenbewijzen per 1 januari 2014 stopgezet. Tegenwoordig zijn de drie groene papiertjes vervangen door een handige kentekencard die gemakkelijk in uw portemonnee past. Het oude kentekenbewijs bestond uit drie delen.
Deel 1a Kentekenbewijs: Hierop staan voertuigtechnische gegevens vermeld, inclusief het chassisnummer.
Deel 1b Tenaamstellingsbewijs: Dit bevat de gegevens van de voertuigeigenaar, de verantwoordelijke.
Deel 2 Overschrijvingsbewijs: Hierop staan de gegevens die nodig zijn bij een eventuele verkoop of schorsing.
Het papieren kentekenbewijs wordt niet meer uitgegeven. Echter, als u een auto heeft en deze niet van eigenaar wisselt of niet wordt geschorst, ontvangt de eigenaar geen nieuw kentekenbewijs. Het nieuwe kentekenbewijs wordt afgegeven bij een eigenaarsoverdracht of schorsing. Op een gegeven moment zullen alle voertuigen voorzien zijn van een pasje in plaats van het papieren kentekenbewijs.
Het nieuwe pasje, ook wel de kentekencard, bevat minder informatie dan het oude kentekenbewijs. De kentekencard heeft echter een chip waarin voertuiggegevens zijn opgeslagen. Alleen met een geschikte kaartlezer en de juiste software kunt u deze gegevens raadplegen. Als u meer informatie nodig heeft dan op uw pasje staat, voer dan online een kentekencheck uit. Hiermee kunt u ook uitgebreide voertuiggegevens opvragen.
Overschrijven met het nieuwe kentekenbewijs
Het nieuwe kentekenbewijs kent een andere overschrijvingsmethode. Als u alleen het pasje heeft, kunt u niets doen. Voor een eventuele verkoop moet u beide delen van de tenaamstellingscode bezitten, een code van in totaal negen karakters. Bij de aankoop van een auto ontvangt u in eerste instantie vier karakters. De volgende werkdag ontvangt u post van de RDW met uw nieuwe kenteken en persoonsgegevens. In deze brief staat ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Vul de vier lege vakjes in met het eerste deel van de code. Bewaar deze brief goed, want u heeft de volledige code nodig voor een eventuele verkoop van het voertuig. Bij de verkoop van een auto moet u ook het pasje hebben, omdat hier een documentnummer op staat. Gooi de codes nooit weg, ze zijn van groot belang als u de auto wilt verkopen of wilt laten demonteren.
Ook als u een auto tijdelijk buiten gebruik wilt stellen, schorsen, moet u in het bezit zijn van de volledige tenaamstellingscode. U ontvangt vervolgens een nieuwe code waarmee u de schorsing kunt opheffen. Bij het schorsen van het voertuig wordt geen pasje afgegeven.
APK-papieren
Naast dat u bij een politiecontrole het kentekenbewijs moet kunnen tonen, bent u ook verplicht om in het bezit te zijn van een geldig apk-keuringsbewijs. Als uw auto jaarlijks naar de garage gaat voor de apk-keuring, ontvangt u een nieuw A4’tje met de vervaldatum. Het is handig om dit keuringsbewijs in het dashboardkastje te bewaren, zodat u het altijd bij u heeft in geval van een controle. Nog verstandiger is om alle apk-keuringspapieren samen met de onderhoudsboekjes van het voertuig te bewaren. Auto’s met een volledige onderhoudshistorie hebben een hogere dagwaarde. Naast de stempels die uw dealer aftekent in het onderhoudsboekje, zowel fysiek als digitaal, heeft u ook een overzicht van alle apk-keuringen. Het apk-keuringsformulier vermeldt ook welke aspecten van het voertuig in de toekomst mogelijk aandacht vereisen, zoals versleten banden, overmatige olielekkage en stuurkogelspeling.