In Nederland is het voertuig kenteken gebonden aan de auto. Dit betekent dat de auto zijn gehele levensduur hetzelfde kenteken blijft behouden. De kentekenregistratie is in handen van de RDW. De Rijksdienst voor Wegverkeer. De uitgifte en registratie van RDW kentekengegevens behorende bij het kenteken heeft de RDW in zijn beheer. Met de digitalisering zijn nu ook voertuiggegevens aan de hand van het kenteken te achterhalen. Ook via de online kenteken check.
Het Kentekenbewijs
Het kentekenbewijs dat bij uw auto, motor of ander geregistreerd motorvoertuig behoort, is vanaf 2014 een kentekencard geworden. Dit is een kentekenbewijs met de grote van een bankpasje. Vele malen handiger als het oude papieren kentekenbewijs wat bestond uit drie delen. Ook wel bekend als het kentekenbewijs: de voertuig gegevens, het tenaamstellingsbewijs: de gegevens van de eigenaar en het overschrijvingsbewijs voor de verkoop. Het merendeel van de voertuigen is inmiddels over naar de kentekencard, welke is voorzien van een tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit twee delen 4 + 5 karakters. Hiermee kan de auto worden verkocht of worden geschorst. De kentekencheck: Hiermee kunt u de basisvoertuig gegevens achterhalen zoals dat uw auto bij de RDW staat vermeld. Gaat u uw sloopauto verkopen? en bent u wellicht op zoek naar een occasion? De kentekencheck kan u veel informatie geven welke handig is bij de aanschaf van een andere auto.
RDW kentekencheck, over welke gegevens gaat het?
- Technische gegevens: zoals het gewicht waarover uw wegenbelasting moet gaan betalen. Maar ook het maximale trekgewicht voor uw caravan of aanhanger staan hieronder vermeld.
- Algemene voertuig gegevens: merk, model en type. Vaak wordt ook de kleur vermeld. Maar ook carrosserietype en inrichting zoals sedan of stationwagen en type personenauto of een bedrijfsauto op basis van de inrichting en typegoedkeuring.
- Tellerstand: De RDW heeft de dienstverlening van stichting NAP overgenomen. U kunt nu heel gemakkelijk middels een kentekencheck terugvinden of de kilometerstand logisch is opgebouwd. Wilt u een compleet teller-rapport downloaden? Dan betaald u hiervoor enkele euro’s en dient u in te loggen met uw DigiD gegevens op de RDW website.
- Vervaldatum: Historie:Gegevens zoals eerste datum ingebruikname of wel het bouwjaar en de datum wanneer de auto voor het laatst van eigenaar is gewisseld. Ook is na te gaan hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Deze historie is niet altijd even correct gezien de RDW deze data van voor eind jaren 90/00 nog niet heeft vastgelegd.
Hoe komt de RDW aan deze voertuiggegevens?
Voertuiggegevens staan vermeld op het CVO bewijs wat bij een nieuwe auto is geleverd. Dit is de Europese typegoedkeuring of wel certificaat van oorsprong. Gewicht, motor inhoud en tal van andere technisch zaken. Vandaag de dag is de registratie van nieuw auto’s in de RDW systemen volledig gestandaardiseerd. Voorheen werden ook voertuigen van uit het buitenland ingevoerd bij een RDW keuringsstation. Dit heeft gemaakt dat er soms andere benamingen staan vermeld bij oudere auto’s zoals type Volkswagen Golf Of Volkswagen Golf V5 Highline in de RDW gegevens zijn deze completere omschrijvingen vaak terug te vinden wanneer de auto is geïmporteerd en handmatig bij een RDW keuringsstation is aangemeld.
Vervaldatum en verzekering
Naast het gewicht en het motorvermogen wat natuurlijk leuk is om te weten. Zijn de vervaldata en registratie data van uw auto van groot belang. Bent u even vergeten wanneer de APK van uw auto verloopt? Doe dan de kentekencheck en u heeft het direct weer paraat. Ook is het wel zo fijn dat u uw verzekeraar kunt controleren. Sommige verzekeraar gegevens namelijk een voorlopige dekking af op uw auto zonder dit eerst door te voeren in de kentekenregistratie systemen! Heeft u verzekeraar u gemeld dat uw auto WAM is verzekerd controleer dan even de status middels de kentekencheck zo weet u zeker dat u niet onnodig door een politie agent ter verantwoording wordt geroepen! Om enkele weken later alsnog uw groene kaart te moeten tonen op het politiebureau.