Autodemontage Autosloperij
Kan je jouw auto niet meer verkopen vanwege gebrekkig onderhoud en ouderdom? Dan kan je er altijd nog wat voor krijgen bij de sloop. De sloop zorgt voor een volledige autodemontage en je krijgt altijd een vergoeding voor het metaal en de onderdelen. Als je van je auto af moet, dan is een bezoek aan de sloop een zowel praktische als milieuvriendelijke optie! Bij sloopauto-online.nl kun je jouw oude auto in no-time aanmelden en weet je direct wat je kunt ontvangen.
Wil je graag meer te weten komen over hoe een autodemontage in zijn werk gaat? In deze blog gaan we er dieper op in!
Wat is een autodemontage?
Een autodemontage vindt plaats in een autosloperij en is een proces waarbij beschadigde en oude auto’s volledig worden gedemonteerd. Je auto heeft in de meeste gevallen nog veel bruikbare onderdelen en kan ook het metaal nog worden gebruikt. Een sloperij zorgt ervoor dat waardevolle onderdelen worden gescheiden van niet bruikbare onderdelen. Zo wordt er gekeken naar motoren, transmissies, deuren, ramen en meer om deze onderdelen beschikbaar te stellen voor verkoop als tweedehands auto-onderdelen.
Je kunt zelf je auto naar de sloop brengen, maar er komen ook regelmatig voertuigen van bijvoorbeeld ongelukken, ouderdom of andere problemen, terecht bij een autosloperij. Vervolgens worden de verzamelde voertuigen voorbereid voor een volledige autodemontage. Hoewel het demonteren van een auto niet moeilijk lijkt, is het wel een technische klus. Een klus die uitgevoerd wordt door specialisten. Zo draagt een autodemontage bij aan duurzaamheid door hergebruik te bevorderen en de vraag naar nieuwe auto-onderdelen te verminderen. Het demonteren van een auto heeft dan ook een positief effect op het milieu door afval te verminderen én autobezitters en garages krijgen betaalbare vervangende onderdelen voor hun auto’s.
Zelf je auto demonteren, verkopen of brengen naar de sloop?
Als je auto echt aan het einde van zijn levensduur zit, dan moet je beslissen of je auto nog kunt verkopen, of je de auto brengt naar de sloop of je zorgt zelf voor een autodemontage. Een auto slopen is niet moeilijk, maar het wordt lastiger als je bijvoorbeeld de onderdelen op een juiste manier moet demonteren, denkende aan het milieu.
Voor 2015 was het mogelijk om in eigen beheer een auto te slopen, maar dat is nu niet meer mogelijk. Je bent verplicht een erkend sloopbedrijf in te schakelen voor een autodemontage. Deze regel is ingevoerd zodat de auto volgens de geldende milieunormen wordt gedemonteerd. Het is dan ook een goed idee om een erkend sloopbedrijf in te schakelen, als je auto echt aan het einde van zijn levensduur zit.
Je kunt ook nog overwegen om je auto te verkopen. Echter, om je auto nog überhaupt te kunnen verkopen, zijn er vaak reparaties nodig en het is maar de vraag hoe milieuvervuilend de auto nu is. Als de reparatiekosten simpelweg hoger uitkomen dan de waarde van de auto, dan is een verkoop uiteraard geen uitkomst. Als je wilt weten wat je nog voor een auto kunt krijgen, dan kun je een kentekencheck doen. Wij kunnen de sloopauto ophalen voor je deur, zodat je niet eens naar een autosloperij hoeft.
Hoe wordt een auto gedemonteerd?
Als een auto niet meer werkt of niet meer nodig is, dan kan de auto naar de sloop worden gebracht. Eenmaal aangekomen bij de sloop wordt er eerst gekeken naar wat voor auto het is. Zo wordt er gekeken naar het merk, het model en het jaartal. Zo is het gelijk duidelijk wat voor onderdelen nog bruikbaar kunnen zijn.
Voordat de auto uit elkaar wordt gehaald, worden eerst alle vloeistoffen eruit gehaald. Denk aan vloeistoffen zoals olie, brandstof en koelvloeistof. Deze vloeistoffen dienen op een milieuvriendelijke manier te worden afgevoerd. Dit voorkomt mogelijke vervuiling van bodem en water. Vervolgens kijkt een specialist grondig naar de auto om te kijken of onderdelen nog goed zijn en opnieuw kunnen worden gebruikt. Dat kunnen onderdelen zijn zoals de motor of de versnellingsbak, maar ook delen van de carrosserie, zoals deuren of ramen.
Na een grondige inspectie is het tijd om alle herbruikbare onderdelen voorzichtig los te maken van de auto. Dit wordt zeer secuur gedaan, aangezien je niet wilt dat bruikbare onderdelen kapot gaan. Er vereist zeker speciale kennis en gereedschappen om zorgvuldig een autodemontage uit te voeren. Nadat alle bruikbare onderdelen zijn verwijderd, blijven er materialen over die in de meeste gevallen kunnen worden gerecycled. Materialen zoals metaal, plastic en glas kunnen zeker nog worden gerecycled. De overgebleven materialen worden dan ook goed gescheiden, zodat er geen negatieve gevolgen zijn voor het milieu.
De laatste stap is het registreren en documenten van de autodemontage. Zo wordt het identificatienummer van de auto genoteerd en welke onderdelen allemaal verwijderd zijn. Dat is belangrijke informatie voor wanneer de bruikbare onderdelen ter verkoop worden aangeboden of op de markt komen.
Een autodemontage bevordert hergebruik en vermindert afval door scheiding en recycling. Je auto aan het einde van zijn levensduur komt dus goed terecht!
Het belang van recycling in de auto-industrie
Recycling speelt een belangrijke rol in de auto-industrie vanwege de milieuvoordelen, maar ook de economische duurzaamheid. Recycling vermindert namelijk de vraag naar nieuwe grondstoffen. In een auto wordt veel metaal, kunststoffen en andere materialen gebruikt die in de meeste gevallen efficiënt gerecycled kunnen worden. Door deze gerecyclede materialen te gebruiken, kan de auto-industrie de impact op het milieu dus verminderen.
Het kost namelijk meer energie om nieuwe metalen en materialen te produceren, dan bestaande materialen opnieuw te gebruiken. Een autodemontage draagt dan ook bij aan energiebesparing en zo is er ook minder CO2-uitstoot die gepaard gaat met het winnen en verwerken van nieuwe grondstoffen.
Aangezien bruikbare onderdelen worden hergebruikt gaan er ook veel minder materialen zoals metalen, plastics, rubber en glas naar stortplaatsen. Als fabrikanten de hoeveelheid afval verminderen wordt ook een zogenaamde circulaire economie bevorderd. Dat scheelt ook weer in de kosten, aangezien de winning, productie en inkoop meer kosten dan herbruikbare materialen gebruiken.
Naast de impact op het milieu en de kostenvermindering is de auto-industrie er ook bewust mee bezig vanwege een maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt recycling bij aan het creëren van een positief imago!
Welke regels zijn er in Nederland voor een autodemontage?
In Nederland zijn er verschillende regels en voorschriften met betrekking tot autodemontage. Zo zijn er regels voor milieubescherming, maar ook recycling, veiligheid en registratie van bijvoorbeeld autowrakken. Autodemontagebedrijven moeten over de juiste vergunning beschikken om te opereren. Daarnaast zijn er ook strenge milieuregels om eventuele schadelijke stoffen en materialen die vrijkomen bij het slopen van auto’s te beperken. In een auto zitten namelijk veel vloeistoffen die milieubelastend zijn als ze in de bodem komen. Denk bijvoorbeeld aan koelvloeistof, brandstof en olie.
Ook moet een autodemontage op een professionele en vooral veilige manier worden uitgevoerd. Daarom zijn er ook regels omtrent het verwijderen van onderdelen en hoe ze geïnspecteerd worden voor hergebruik en recycling. Zo moeten sloperijen de regels van de Wet Milieubeheer naleven. Autodemontagebedrijven zijn ook verplicht om autowrakken te registreren bij de RDW. Zo heeft de overheid een overzicht van welke auto’s uit het verkeer zijn genomen en dat deze auto’s op een verantwoorde manier worden gedemonteerd.
Ontvang een sloopsubsidie
Als je besluit je auto weg te brengen naar de sloop, dan is het mogelijk om een zogenaamde sloopsubsidie aan te vragen bij je gemeente. Een autodemontage is namelijk goed voor het milieu en daarom kan het zo zijn dat je een subsidie kunt ontvangen. Zo is er bijvoorbeeld een subsidie voor eigenaren die kiezen voor de sloop van dieselvoertuigen met emissieklasse 4 bij een erkend RDW-sloopbedrijf. Het is goed om te weten dat deze subsidie vrij te besteden is en geen gevolgen heeft voor uitkeringen of toeslagen. Aangezien er vanuit de overheid een maximum budget is opgesteld voor deze subsidie, kan het zijn dat het opraakt. Dus als je auto in aanmerking komt en je toch een autodemontage overweegt, dan kun je er gebruik van maken!
Duurzame trends op gebied van autodemontage
Doordat er steeds meer de focus wordt gelegd op het behoud van het milieu en duurzaamheid, zijn er ook ontwikkelingen binnen de autodemontagebranche. Zo wordt het recycleproces nauwkeuriger en stappen verschillende autodemontage bedrijven over op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Dat vermindert de ecologische voetafdruk van hun activiteiten.
Ook is er een groeiende trend in het hergebruiken van auto-onderdelen. Door gebruikte onderdelen te inspecteren voor hergebruik, kan het opnieuw op de markt worden gebracht. Zo kan de levensduur van bepaalde onderdelen worden verlengd en wordt de vraag naar nieuwe productie verminderd voor een positieve impact op het milieu. Autodemontagebedrijven passen dan ook steeds meer eco-efficiënte processen toe om het gebruik van energie te verminderen en schadelijke emissies te reduceren.
Kiezen voor een autodemontage heeft dus veel positieve effecten op het milieu en je kunt altijd nog een vergoeding krijgen, ook als de auto helemaal aan het einde van zijn levensduur is.
Meld je sloopauto online aan bij sloopauto-online.nl
Overweeg je jouw auto te laten slopen? Je kunt snel inzien wat je nog kunt ontvangen door gebruik te maken van onze kentekencheck. Zo hechten wij ook veel waarde aan het milieu en duurzaamheid, en komen we de auto kosteloos bij je ophalen wanneer het jou uitkomt. Bij akkoord op ons bod ontvang je bij het ophalen direct afgesproken vergoeding. Geen kosten voor vrijwaringen, die nemen wij voor onze rekening. Ben je op zoek naar specifieke onderdelen? Ook dan kun je terecht bij sloopauto-online.nl door te bellen 0164- 55 92 30!